Schrenk Éva műfordításai

Részletek, Herbert A. Gornik: Das kleine Buch vom großen Sinn, című könyvéből 

Thomas Morus: A humorról

Ajándékozz meg jó emésztéssel, Uram, és megemészteni valóval is. Ajándékozd nekem a test egészségét, a szükséges érzékkel ahhoz, hogy azt jó karban tartsam.

Ajándékozz nekem egy szent lelket, Uram, ami szem előtt tartja azt, ami jó és tiszta, hogy a bűn látványától ne rettenjen meg, hanem megtalálja a módját annak, hogy a dolgokat ismét rendbe hozza.

Ajándékozz nekem egy olyan lelket, melynek idegen az unalom, amely nem ismeri a morgást és a sóhajtozást és a panaszt, és ne engedd, hogy túl nagy gondot fordítsak erre a magát egyre kiszélesítő valamire, ami „én”-nek nevezi magát.

Uram, ajándékozz meg humorérzékkel, add meg a kegyelmet, hogy megértsek egy tréfát, hogy egy kis boldogságot ismerjek meg az életben, és hogy azt megoszthassam másokkal is.

*

Carlos Castaneda: Az út

Minden út csak egy út, és nem vétek magaddal vagy másokkal szemben feladni azt, ha a szíved azt parancsolja… Nézz meg magadnak minden utat éles szemmel és pontosan. Próbáld meg, ahányszor csak szükséges. Aztán kérdezd meg magadtól, csak magadtól: Van ennek az útnak szíve? Ha igen, akkor az egy jó út, ha nincs, akkor haszontalan.

*

Martin Buber után: Két zseb

Bunam rabbi így szólt tanítványaihoz:

„Mindegyikőtöknek kell hogy legyen két zsebe, hogy szükség szerint az egyikbe vagy a másikba nyúlhasson: A jobboldaliban ezek a szavak vannak: „Értem teremtetett a világ.”, és a baloldaliban: „Föld és hamu vagyok.”

*

Michael Ende: Momo

(részlet)

Amit a kis Momo tudott, mint rajta kívül senki, az a meghallgatás volt. Momo úgy tudott hallgatni, hogy ostoba embereknek hirtelen nagyon okos gondolatok jutottak az eszébe. Nem mintha valamit mondott vagy kérdezett volna, ami a másikat ilyen gondolatra juttatta, nem, ő csak ott ült, és egyszerűen meghallgatta őket tökéletes figyelemmel és együttérzéssel. Úgy tudott hallgatni, hogy tanácstalan és határozatlan emberek egyszerre egészen pontosan tudták, hogy mit akarnak. Vagy hogy a félénkek hirtelen szabadnak és bátornak érezték magukat. Vagy hogy a boldogtalanok és lehangoltak bizakodóvá és vidámmá váltak. És amikor valaki úgy vélte, hogy élete egészen félresikerült és jelentéktelen, és ő maga csak egy a milliók között, egy, aki egyáltalán nem számít és akit ugyanúgy pótolni lehet, mint egy tönkrement lábast – és elment és elmesélte mindezt a kis Momónak, akkor, még mialatt beszélt, titokzatos módon világossá vált számára, hogy alapvetően tévedett, hogy ő, pont úgy, ahogy volt, minden ember között egyedüli, egyetlenegy és hogy ezért a világ számára különösen fontos. Így tudott Momo hallgatni!

*

Iszlám misztikus: Te vagyok

A szerelmes kopog szerelme ajtaján. Bentről megkérdezik: „Ki vagy?” Ő: „Ansar vagyok.” Erre a hang: „Számodra és számomra nincs hely ebben a házban.” Az ajtó zárva maradt. A szerelmes egy évet töltött a sivatagban koplalva és imádkozva. Ismét bebocsátás után sóvárgott. Megint a kérdés: „Ki vagy?” Ő: „A bátyád vagyok.” Bentről ugyanaz a válasz, mint először. További egy év telt el koplalással és imádkozással a sivatagban, majd a szerelmes ismét kopogtatott. „Ki vagy?” – hallatszott bentről. „Te vagyok!” És kinyílt az ajtó.

*Első közlés