Molnár József: Turczi István könyvbemutatóján

Napló – 2019. I. 17. (részlet).

Tegnap Turczi István: Falánk idő – Fantázia és fúga, avagy beszélgetések Turczi Istvánnal című könyvbemutatón voltam. Az Írók Boltjában hatalmas érdeklődés, telt széksorok, ismerősök is bőven. Előbb Juhász Melindát és Dóka Attila gitárművész-énekest látom, majd feltűnik Székelyhidi Zsolt költő, a Spanyolnátha művészeti folyóirat szerkesztője, az elmaradhatatlan kedves páros Bak Rita és Payer Imi költők, szerkesztők, hatalmas tudásuk szerénységük mögé bújt el, és az a Cselenyák Imre író, aki a tavalyi ünnepi könyvhétre, az Arany János születésének 135-ik évfordulójára megjelentetett Arany-kötetéből barátsága jeléül egyet félretett nekem. Fekélye volt, mondja, ezt rendbe tették, de még mindig nem érzi jól magát: látszik is rajta. (Pista orvost én természetgyógyászt ajánlok neki).
És ott van a nézőtéren Petőcz András író, költő, akivel már többször beszélgettem telefonon, legutóbb épp a babérkoszorú-díja átadása előtt, amikor Turczi Pista megsúgta, hogy az lesz, de ezt a hírt András távolságtartóan fogadta. Emlékezett rá, s amikor erre alkalmam volt, bemutattattam magam neki az est ünnepeltjével az előadást követő dedikálás alatt.
……………
A kérdező szintén ismerős: Berka Attila író, a Spanyolnátha szerkesztője, a Falánk idő összeállítója. Elől még van három szék. Leülök az egyikre, bekapcsolva a diktafont és a Sony A 66-os gépem. Később Juhász Melinda megkérdezi, te vagy az est fotósa? Ezek szerint ő sem!
…………….
A beszélgetés gördülékeny. Jól kiegészíti egymást az erőteljesebb Turczi -, a kissé halkabb és töprengő Berka-hang. Ebből, a párbajnak nem nevezhető, de azért helyenként szikrázó előadásból megtudjuk, Turczi Istvánról Vilcsek Béla is készített tanulmánykötetet, nemrég jelent meg az is, ott van az asztalon. Mint ahogy a Falánk idő, amely válogatás a most hiányzó és balesetet szenvedett Gáspár György Turczi Istvánnal készített interjúiból, divatos megjelenésben, egy-egy mátrixszerű mozaikban, köszönhetően a könyv összeállítójának, a briliáns Berka Attilának. Mindezt a Spanyolnátha Könyvek sorozatának legújabb darabjaként.
Számomra a cím is izgalmas. Mert ahogy haladunk előre az időben, ahogy az évek múlásával kirajzolódik egy életmű, úgy rajzolódik ki egy másik életmű, az időé, amelyben az általa rajzolt Turczi István jelenik meg, beszélve a költői pályáról, segítőiről, elindítóiról, különböző irányzatokban megmártózó, de saját hitvallást követő éveiről, aki a hatodik X-et túllépve, tele van erővel, dinamikával, és ezt a jelenlévő közönség hálásan díjazza: tapssal, szeretettel, elragadtatással.

Turczi István és Berka Attila

 

Turczi István felolvas

 

Dedikálás előtt

 

Dedikálás

 

Turczi István

 

Dedikálás közben

 

Petőcz András, Turczi István, Molnár József (Fotó: Juhász)

(Fotók: Molnár József, utómunkálatok: Molnar.PG)