Petőcz András: Idegenek-trilógia / Egy évszázad története

“Ezt a könyvet – az Idegeneket -, nem lehet letenni…”
/Kertész Imre/

“Petőcz András regénytrilógiájának végleges formájában három egybefüggő történet, az Idegenek, a Másnap, az Aysa mostani kiadásunkkal lett teljes.
“Hazudni anyám tanított”, mondja a Trilógia első részének elején az elbeszélő, egy nyolcéves kislány. Majd így folytatja: “azért azt el kell mondanom, hogy ez a történet nem a hazugságról szól. Az anyám megtanított hazudni, hogy életben maradjak. Ennyi. Nem tudom, minek kellett életben maradnom. (…) Mint ahogy azt sem tudom, hogy azért maradtam-e életben, mert tényleg tudok hazudni. És azt sem tudom, hazudtam-e egyáltalán. Nyilván, hogy hazudtam. Mindenki hazudik. (…) Mert mindig mindenki túl akar élni. Túlélni valamit. Csak tudnám, minek.”
Mint Orwell 1984 című műve, Petőcz regénye is a képzelet világában játszódik. A történet maga egy lehetséges háború előzménye, folyamata és vége.
Különleges könyv. Úgy beszél a valóságról, hogy olvasás közben tudjuk, mindez nem a valóság. És úgy beszél el kitalált történetet, hogy olvasás közben érezzük: mindez nem kitalált történet.
A Trilógia első része több nyelven megjelent. A lengyelországi kiadás kapcsán írta Krzysztof Varga, a Gazeta Wyborcza ismert kritikusa: “Ez a könyv Európa bizonytalan, félelmet keltő jövőjéről szól. Olyan történet, amelynek valójában minden hozzánk közel álló ország részesévé válhat.”
Az elbeszélés ideje majdnem száz év. Ezt jelzi az alcím: “egy évszázad története”. Hogy pontosan mikor játszódik a regény? És helyileg hol? Nem tudjuk.
A Trilógia egy lehetséges világot mutat meg nekünk, amely világ, reméljük, nem létezik.”

/A Napkút Kiadó fülszövege – Budapest, 2020/

*

Megjelent az IDEGENEK-trilógia / Könyvkultúra magazin
https://www.kello.hu/magazine/egypercesek/2020/07/idegenek

A kötet megvásárolható a Libri boltjaiban és online:
https://www.libri.hu/k…/petocz_andras.idegenek-trilogia.html

A könyv a Napkút Kiadó gondozásában jelent meg, 2020-ban.
Íme, pár oldalnyi ízelítő a trilógiából:
http://napkut.hu/viewer/pdf.php…

*Illusztráció: a kötet borítója