Baráth Zoltán: Találka

Tíz perce késik. Nincs vész. Volt már ilyen máskor is. Valami biztos közbe jött. Valahol belül azonban elkezd felgyülemleni a feszültség, amit elfojtasz, mert hiszen nincsen semmi vész! Volt már ilyen! Valami biztos közbe jött!
Húsz perce késik. Egyik cigiről gyújtasz a másikra. A telefonod markolászod, fontolgatva, hogy most már rácsörögsz, merre jár, mi történt, hogy még nem érkezett meg. Rácsörögsz. Hangposta. Idegeid kezdenek olyan szinten megfeszülni, ami már fájdalmat okoz. Aggódsz. Nem tán balesetet szenvedett? Miért nem elérhető? Mi történt a telefonjával? Miért van kikapcsolva? Többször is megpróbálod hívni. Egy idő után kicsöng. Szinte megnyugszol. De csak szinte. Ám ez még rosszabb, mert nem veszi fel. Miért nem veszi már fel azt a kib*t telefont? Minek van akkor nála?
Háromnegyed órája késik. Semmi hír felőle. A telefonját még mindig nem vette fel. Próbálod elfojtani magadban folyamatosan a feszültséget, de az már olyan szintre emelkedett, hogy képtelenség elfojtani tovább. Robbanás közeli állapotban vagy. Ekkor meglátod, hogy közeledik. Mosolyog, mintha mi sem történt volna. Ábrázatodat meglátva elkomorodik. Kérdi, mi a baj? Két változat válik ekkor lehetségessé. Felrobbansz, és szó-repeszeiddel alaposan megsebzed:
– Hol a *csába voltál? Miért nem vetted fel azt a rohadt telefont? Vagy százszor hívtalak! Betegre aggódtam magam! Nem vagy normális, b*d meg?
– Te nem vagy a normális! Hogy beszélsz velem? Tudod, mit? Menj te a jó fenébe!
És itt véget is ér a közös történetetek. Dühös, sírós arccal elsétál. Te pedig soha nem tudod meg, miért késett. Ezután első utad egy kocsmába vezet, és jól leiszod magadról a feszkót.
A második lehetőséged, és ez sokkal nehezebb, de ez lenne a megfelelő reakció: széles mosoly terül szét a képeden, magadhoz rántod, megcsókolod, és azt mondod:
– De jó, hogy itt vagy! Már kezdtem aggódni, nem ért-e valami baj!
Erre ő:
– Ne haragudj! Elbeszélgettük az időt anyával. Lemerült a telóm, rátettem a töltőre és ott hagytam nála!
Ám ahhoz, hogy a második változatot használd, életed során párszor sajnos át kell esned az elsőn! Jó esetben csak egyszer!

*Első kölés