Hidasi Zsolt: Patyolattisztán

A már 8 órakor is tikkasztó meleget árasztó napsütésben próbálom elhelyezni magam a reggeli tömegben. Egy villamosmegállóban szeretnék árnyékra lelni, de sehol semmi. Csalódottan tekintek körbe, hátha mégis találok valamit, amikor a sínek másik oldalán egy különös jelenség tartóztatja fel a tekintetemet. A jelenség egy tetőtől-talpig fehérbe öltözött öregúr. Szó szerint hófehér. Hófehér teniszcipő, hófehér pantalló, hófehér rövid ujjú ing és a tetejében apró, furcsán álló hófehér vászonmellényke, amiről valami miatt a télvíz idején ruhában sétáltatott kutyusok jutnak az eszembe, nem tudom miért. Mindezt ápolt hófehér bajuszka (hogy lehet valakinek ilyen szép fehér bajusza?) és persze hófehér kalap koronázza.

Hófehér úr tehát kifogástalan öltözékben sétálgat a munkába igyekvők között a reggeli peronon, mintha csak délutáni korzóját róná épp, amikor váratlanul megtorpan egy plakát előtt, amin az imént már nekem is megakadt a szemem. Egy pimaszul alulöltözött modell „Szuper nyári ajánlatokkal” kedveskedik az utazóközönségnek, életnagyságban lebegve a tengerparti föveny fölött, szinte súlytalanul, egy önfeledt ugrás közepén. Fél zsebkendőnyi fürdőbugyikája pontosan fejmagasságban inzultálja az arra hajlamos utastársakat, köztük Hófehér urat is, aki szabályosan belefeledkezik a genitáliák tanulmányozásába. Oly közelről és alaposan méregeti azt a puncicskát, hogy az már szinte zavarba ejtő. Fejét ide-oda billegetve próbálja a tükröződő felületet kiküszöbölni, és közben még csücsörít is hozzá. Már-már azon vagyok, hogy elterelem valahogy a figyelmét, hisz’ ez mégiscsak megbotránkoztató, amikor hirtelen mindketten rádöbbenünk, mi történik valójában.

Hófehér úr példásan igazít egyet kalapján a tükörként használt felület előtt, amikor a sajátja mögött felsejlik a plakát igazi arca is. A felismeréstől és az ordítón rátörő szégyentől szinte megtántorodik. Én ugyanebben a pillanatban megnyugszom, minden a helyére kerül, a REND romlatlanul átveszi uralmát, az öregúr zaklatottan mond valamit, talán egy „Oh pardon”-t rebeg elhalón a képzeletbeli szemtanúknak, majd sietség nélkül, előkelőn átlép a szomszédos plakát elé, amin a petrai sziklatemplom díszeleg teljes pompájában. Fölötte hatalmas betűkkel felirat:

SZENT HELYEK ÉS BŰNÖS VÁROSOK

©Sándor Edit: 2020