Windisch József: Az oroszlán repülni tanul

– Az állatok királyának, a szavannák urának tartanak. Kölyökkorom óta tisztelet övez. Nem tartok senkitől, nyugodtan alszom. Jóllakott vagyok, sem a saját, sem a gyermekeim jövője miatt nem kell aggódnom. – mondta az oroszlán törődött hangon.
– Boldog lehetsz…
– Éppen ez az. Hogy nem vagyok. Mindent odaadnék, ha legalább egyszer repülhetnék. Te madár vagy. Megtanítanál? Mondd, mit kell tennem?
– Nehéz ügy. Nem vagy éppen rátermett.
– Kérlek, legalább próbáljuk meg. Elszánt vagyok és semmire sem vágyom jobban. Magasból nézni a végtelen füves mezőket, a vén majomkenyérfák árnyékát kereső zebrákat, a csillogó ékkővé nemesülő posványost.
– Jól beszélsz, és az elszántságra valóban szükséged lesz. De a repülés ennél több: költészet, emelkedettség.
– Hidd el, megvan bennem. Álmaimban felhőkkel barátkozom.
– A repülés veszélyes. Ha lezuhansz, összetöröd magad.
– Ne nevettess, én a félelmet hírből sem ismerem.
– Rendben, de tudod, mint oly sok lehetetlennek látszó feladatnál, itt is fejben dől el a dolog. Nem elég akarni, hinni is kell benne. Elhatározás, döntés, feltétlen önbizalom, összpontosítás és a sikerbe vetett hit kell hozzá.
– Ti madarak annyit fecsegtek. Az általad elmondottakban nem szenvedek hiányt. Csak abban segíts, hogy elárulod, pontosan mit kell tennem!
– Ha annyira szeretnéd, nem bánom. Próbáljuk meg. Rövid, de gyors nekifutás után rugaszkodj el a talajtól, és koncentrálj arra, hogy könnyű vagy. Ne kapkodj, csak a szelet figyeld. Feküdj föl a légáramlatokra, de ne magadat, hanem magát a levegő sodrását irányítsd. Meglátod, valójában nem is olyan nehéz.
– Köszönöm! – kiáltotta hálásan az oroszlán, a következő pillanatban már futott és rugaszkodott is. Egyre feljebb és feljebb emelkedett, könnybe lábadt szemmel gyönyörködött a kitágult világban. Ez élete legszebb napja, gondolta, és boldogan elszállt a lenyugvó nap irányába.
– Valójában nem is olyan nehéz – ismételte a strucc, és vágyakozva nézett a távolodó oroszlán felé.

*Első közlés